Saturday, May 9, 2009

~~burden yang amat..tak tipu..~~

Skang tngh musim nak masuk u.musim dapat bsswa gak.so mustila kene wat medical checkup.bhs melayunya pemeriksaan perubatan.sama je la.so aku pon nak cter la sal aku nye experience.wat pengetahuan, aku JPA scholar.sbb nyak kawan2 aku dpt bsswa ni, aku nak gtaw la apa yang dye mintak.(kalaw borg sama la)

Firstly, overall aku leh wat conclusion yg JPA ni amat care sal kesihatan dalam dan luar.sbb tu dye nye borang amat la bnyk kene check.sungguh aku ak tipu.meh umah aku check.first2 aku dpt borg tu,ngee~…

Mak cakap:tebalnya..pe tu?
Aku cakap: ntah la..jap..zyap(bunyi bkk kertas).owhh.med checkup.

Nga??aku pon terkejut..mcm2 bende dye suroh check.and at the same time..aku terus penin..tol2 ke kene wat sumer ni??

Jwpn dye..mmg kene wat pon.bapak aku la ckp.kalaw tak, musti la dye tak tulih.paham??amik ko wani…tnya lagi..ngee3~~ye abah.paham..

So, bler ea??19 ari bulan..ishhh tak besy lak wat cam ni.kronologi lg besy kan.aku nak wat la.ahaks.

19 ari bulan 4 2009.

Aku pon gi la spital.ngan mak aku.aku fobia spital.kene carry mak skali la.pegi kol 3 cam2.tunggu mak balek keje dulu.tersengguk gak dalam keta tu n then tara!! da sampai..mak aku gi parking so dye suwoh aku masok dulu gi daftar.ek??aku??daftar??cam impossible ja..so aku pon tercangak la kat c2..tunggu mak..bler mak dtg..mak tnya..”knp tak gi dftar??”aku sengih ja.mak trus angkt tngn.surrender.da paham pon.tengkiu mak.hehehe.aku pon ikut mak masok pejabat tu.

Waktu daftar lak..huh??dye mintak ic.muka da blur.ngee~~.mak da tngk peliks.seluk la aku ni pon.poket suar belah kiri belah kanan.ahah!!muka da cuak tadi sbb ingt tak bwk.seb bek kemarin pakai suar ni gak gi jitra.n ic dalam poket.ngeh3X.selamat aku.bg la kat officer tu.pastu dye tilik la pe yg kene wat dlm brg tu.tilik nye tilik.last skali dye bg bil.adoimakai!!!!bnyk gler digit.3 tu.aku ingt dua ja..papun..sewaktu aku tngh terjojol bijik mata tngk bil tu..mak aku da syap kuar duet da.ek??maintain je..bior btol..aku pon cover la.bt2 btol tdg..dlm ati..HECK..tol ke tu??

Bler aku kuar pejabat tu..trus aku tnya..”MAHAL GLER MAK!!pasai pa cam2??”n then mak aku bg jwpn yang sngt bertauliah..”kat dunia ni mn de bende free”..oh..ok mak..n then aku tetibe ja terasa nak diam.ahaks.lu pikirla sendiri knp..

Pastu gi la masok spital tu.jngn penin ek..tadi aku masok PEJABAT SPITAL.ni bawu nak masok SPITAL.de nurse yang jaga kaunter kat c2..trus dye greet..”nak wat med-checkup ka?” ”ya..ya.”mak aku jwb..so kene la dudok c2.ic borg.de cam2 borg.btw..nie la bende yang harus dicheck...

1.pregnancy test(huh??)
2.VDRL(aku ta penah taw pe ni)
3.hepatitis B
4. mantaoux test
5.HIV
6.xray
7.dadah

Bnyk kan..org nak kawen pon kene check HIV ja(ye ke).ish3X.tak patot tol.lepas tu, aku pon gi la wat ujian darah lu.dekat ja makmal nye.aku pon letak borg kat c2.pas2 pe agi.tunggu la.lyn mp3 jap.n tunggu nya tunggu tetiba..”SYAZWANI ZAKWAN!!”ek??aku!!MLTR kemana mp3 kemana.gelabah seh..HECK..aku benci bla aku gelabah.seb bek mak de.huhuhu.tengkiu mak.mak amik aku nye mp3 n aku trus lari2 masok bilik lab tu.

Masok2 tu nampak la de nurse tiga org.mid-age.& sumer pompuan.thanx god.aku pon duduk kat kerusi depan sorg nurse ni.n dye tnya..”nak wat pe dik??”ek??dye lak tnya aku.muka da cuak..n then dye org gelak.ceit.keji gla.men2kan aku.takpe la.mcm mak aku da pon.aku sengih je la.& here came the worse part.dye da nak amik aku nye darah.dye tnya lg..”kene bape med-checkup?? mesti mahal..” aku ckp la..”mmmg mahal pon nurse..”see??nurse pon ckp mahal.ni part paling tak besy.wak2 dye tngh nak carik urat tu..dye sembang ngan kawan dye lagi dua org tu..n then adus aku ckp(dalam hati je la)..dye kata..”sakit ke dik??clap cucuk ni dik.urat kecik sngt ni.HUH??”aku nye urat lak yg slh.aku mmg takkan paham.mmg la clap cucuk.ade ke patot waktu tngh cucuk tu dye sembg sal nak makan pulut ngan pelam lak..mmg la akan clap.takde concentration.pkir sal pulut je.huh.panas gak la aku waktu tu.tade tunggu2 da.nyumpah2 dlam hati.amik ko.da la aku ni sememangnya fobia..nak jgk buat lawak clap cucuk cam2..bt kat orang len la..n then syap..ngeri tngk darah sendiri.tiga jarum penuh.bg nyamuk pon knyang.ahaks.

Pastu kene wat mantaoux test.pe mantoux test ni>>aku pon tataw.jngn tnya.n disbbkan aku still bngang ngan nurse td, aku tak tnya la plak sal ni.masok je bilik tu..dye trus suntik aku.botol dye kaler brown.ubat dye cam kuning2 sket.dak famaci taw la kot pekebende nih??n result dye kene tunggu lg seminggu.ceit.kene dtg balek.hampeh.

Kene gi rush wat xray lak lepas tu.sbb da ptg.nnty tutup lak.sampai sana, seb bek tak ramai.kjp je wat tu sebenanye.tapi yang tak besy nye..kene bukak sumer.ala..nanty korang taw la.pokoknya, sngtla tak besyy.pekehal pulak kene bkk2 baju abis sume.btnya de CCTV ke??tak ke naya..tapi aku wat gak.gaya cam nak rebel kan.tapi, aku bek.tak buat sume tu.ahaks.n at the same tyme…gi antar blood sampel kat makmal dye satu agi.aku tak pasti gak knp.pastu mak tnya.patotla.tak boley test kat cni.kene test kat alor setar.oh.tak syap lagi la.ceit.mati2 aku ingt syap ari ni.

Buat urine test lak.gi makmal dye.da amik sampel.gi la antar kat makmal darah tadi.dan accomplished la misi aku.balek umah, aku panjat katil.terus zzzzzzzzzz..ngantuk gler..

22 ari bulan 4 2009

Ari ni kene gi amik result test sendirik2.mak abah keja.kene gi spital pagi2 plak tu.aku kene nek moto la jwbnya.nak nek keta mak da banned.takleh nek.sbb aku gi langgar pokok mak aku.kalaw aku sorang takpe.mslhnya,mak aku de skali.seb bek tak de pape.pastu..aku terus di banned.moto pon moto la.besyyy pe..berangin tu..ahaks..aku pon nek la moto.fuuuuuuuuuufuuuuu(bunyi moto).nek moto 15 minit aku pon sampai.cpat gler.aku pon kagum gak skill aku nih.ahaks.pastu trus gi lab nak amik mantoux test tu.aku syap bawak ngan xray lagi.takot dye nak tngk.skali…”dik, tak pyh ni.nak tngk tngn tmpt suntik ja..”

“Oh ye ke??” ngehngehngeh.malu aku jap.da la beso xray tu.da dpt result n aku normal..yeay.pastu balek umah.smbung cter iljimae.sweet~~~

27 ari bulan 4 2009

Urine test kene gi amik ari ni.ari ni abah da promise nak teman.yeay.nek la keta ngan abah.smpai spital, aku laju ja gi lab tu.sampai sana, aku tnya..”nurse..result urine saya dah kluar ka??”dye tnya balek..”nama apa??”oh lupa lak.ngee~sengih sat aku.pastu dye ckp dah kluar.tapi kena amik kat depan.kat kaunter.HUH??lor..cam2 lak..gi la aku ngan bapak aku kat kaunter tu.tnya org kat c2.dah kluar..tapi kena tunggu jap.aku pon tunggu la.maleh nak duduk aku diri.bt pe agi.lyn mp3 la.tak lama pon tunggu.de nurse laki ni panggil aku.gi dkat dye n dye suwoh aku duduk jap kat kerusi c2.ensem la mamat nurse ni.ahaks.sempat agi aku tenung org.rezeki pe??hahaha.neway..dye ckp da syap urine test aku.fuhhh.LEGA.tapi darah nye tak syap lg…WHAT??merosak mood ja.trus aku rasa mamat nurse ni tak ensem.amik ko.kene dtg balek 5 ari bulan.~sigh~pape je la.yang penting, resultnye,,

VDRL:negative
Pregnancy test:negative(mustila)

Yeay.da amik result.aku ngan abah pon trus blah.

5 ari bulan mei 2009

Ari ni tetiba je happy.hehehe.taw2 je la.aku dngn bersemngtnya pegi spital.bapak aku gak teman.sampai spital gi la kat kaunter.carik mamat nurse tu.n jumpa.dye da knl aku pon.dya ckp..”nak amik result darah ka??”aku jwb..”ya la”..dye jawab..”kena tunggu smpai kol 3..ambulans tak balek lg..”HUH??kene tunggu la plak..da la kol 2 baru..tanak ckp siang2.huhuhu.tunggu ja la.mata lyn cter sinetron laura telinga dngr mp3.tetibe…nama aku..hehehe..mamat nurse panggil.da syap la tu.dye kuar dari kaunter tu n ckp ikut saya.ek??gi ne??aku ikut ja.dya bwk aku gi bilik ekon kat dpn kaunter.masok c2..dye kata duduk..duduk la aku pon.

Pastu…dye selak sana..angkt buku tu.angkt buku ni..aku pon tak paham..last2 dye ckp..”da nampak buku kaler kuning tak???”HAH??WHAT??pekehalnye plak mamat nurse ni tnya aku.peliks.aku pon jwb la..”tak nampak.apsal tnya saya”..amik ko..tngok org la nak tnya pon..de aku keje kat c2 ke??dye sengih ja..pastu dye ckp..”saya nak kluar gi carik buku tu jap.awak tunggu sini.men la msg dulu ka..taw??”EK??pastu dye kuar..lor mamat nie..dye tinggal aku sorg2 lak.~~wutever~~gpun de ekon kan.ahaks..kerusi ni pon boley pusing2.HEAVEN LA.mp3 pon da..men la aku pusing2 kerusi dalam 2.sungguh..aku buat ni..tak tipu..

Pastu mamat nurse tu dtg balek..thanx god..da jumpa..pastu dye suruh aku sain kat c2..ceit.aku ingt pe la yang penting sngt.pastu dye tnya..”bler nak jumpa doc??”aku jwb..”tak taw”..dye cakap..”awak boley kuar..saya gi tngk doc da balek ke blom..kalaw da balek kene dtg esok la..”HECK>>>mintak2 la doc tak balek agi..ameeennn.

Kejap ja dya gi...dan…dye ckp..doc ada..gi jumpa kat klinik ibu mengandung..ikut je jalan kiri.pastu dye cop2 kan borg aku n tetiba dye ckp…”blaja nnty jngn men2 taw.pas2 kene balek mesia serve kat cni.jngn lari.”EK???sesedap rasa je mamat nurse nih.aku pon jwb..”ya..yaa..tak lari punya..”pekehal la mamat nih??de experience la2..

Pastu gi la kat klinik tu.ramai agi orang.seb bek de tb.lyn cter sinetron lg.spital ni mmg minat cter INDON ke??pape pon aku lyn ja..abah da jumpa kawan dye kat luar..so,takkan masok la klinik ngandung ni.lepak sensorang je la aku.tak lama pastu da boley jumpa doc..swett bangat doc ni~~MASTER USM nye doc.gler muda da de master kagum ak.tapi, da kawen..huhuhu.sbb tag nama dye da tulih PUAN.sbb tu aku taw.dye fill out sumer borang and wallaaa….SYAP..finally…

Gi kluar..ckp kat abah da syap..pastu balek la..n on the way abah beli cendol…SWEET~~~aku pon senyum je la ari tu.tamat azab aku.

Tu la story aku.seksa sebenanye nak wat med-checkup nih.n yang paling penting kene wat cpat2..nnty tak sempat syap..kepada sesiapa yang kene wat tu..TABAHKAN diri anda.cam aku.tak lari balek pon.steady ja.ahaks.aku bangga.sesapa yang rajen baca sampai abeh post ni..ARIGATO GOZAIMAS yek..tapi takde award..hahaha.sekian.wassalam.offblog.

10 comments:

sebasediviser said...

wani zzzzzzzzzz
pnjang gila post
tp btol laa
medical checkup mmg boring
pa lgi nk
tggu turn
weee
aku dah fulfill impian ang
hahahaha

syara said...

perghh..ni mcm medical cekup nk kawen siapp wehh..

xpe len kali k0w xyah wat medikal cwekup agy..

pkai y ni jekkkkk..hahhhhhhaaa

husna said...

pergh..
nih da cttn diary dah ni..
byk erk kene check..
xpe2..
sume tuh nnty snang kemudian hri..
omedetto wani~

.:namakusab.: said...

aku berjaya bace habis.
lol.
ade ke mamat nurse tu ckp cmtu.
x tahan aku.
tp agak sengal la time nak amek darah ko.
boleh ckp sal pulut ngn pelam??
haha..
x boleh blah.
weh memang seksa nak wat medical checkup.even ak nyer medical checkup tak lah si complicated ko nye..
kene cek xray,urine.peh2..
tak tahan.

uar_nee said...

to sebasedivider,

ya la tu..
happy nya aku.
berjaya jugak ang tembus blog aku.
ahaks..
pe jenis nama ni??

to syara,

hahaha
ya la tu..
nnty nak kawen
takde nya aku nak gi wat da..
huhuhu
fedup!!yang pon da lebih da..

uar_nee said...

to husna,

ahaks..
takde la
coz aku rasa penin
sbb tu aku nak tulih
thanx ek, org morocco
ahaks..

to sab,

tu la..
de sumting wrong kot mamat tu..
aku pon tara paham
sal nurse tu..
jngn ckp la..
aku kebengangan yang amat!!

awe said...

wani
pnjg gile post
seb bek aku interested nk bc

weh
apsai pregnancy test ko -ve??
hehehe~~

hurm..
aku egt med cekap sama je mcm kite nk msuk sbp
tp gaya2 cam lgi detail ja

aku bnci xray
pengalaman pahit!

~cik zue~ said...

oit.. cik waniey~~~
gila GIGIL aku baca ko taw..
isk3..

aku dahlah phobia menda2 adeq beradek medic2 ni maaa...

apsal lama gila nak dpt??
sbb byk test eyh..

anyway.. ak dh lepas gak sengsara tu..

dgr tu waniey.. jgn lari!!!
merangkak xpe..

~cik zue~ said...

ko g bhgian ibu mgndung tu.. sorg2???
isk3.. ak dpt bayngkan..
mesti ko nmpak cam........
hahahaaa~

uar_nee said...

to awe,

WHAT THAT SUPPOSED TO MEAN????
of course la -ve.
aku ni muda remaja gi taw..
mmg pahit....+masam ckit..

to cik zue,

amboi2
sedapnyer ngate aku..
mn de aku gi sensorang
bapak aku ada teman pe??
ahaks...
aku nak meniarap je la..
tanak merangkak..
hahahaha..